Veckans väder

Aktuellt 
I dag är det minusgrader över hela landet, men under veckan förs mildare luft in över landet. Under torsdagen väntas plusgrader i nästan hela landet, men i Lapplandsfjällen fortsatt på minussidan.
Artikel senast uppdaterad 16 januari 2017

I dag ligger en högtrycksrygg över landet. Det medför att det är minusgrader i så gott som hela landet och dessutom uppehåll. Solen lyser på många håll, men i delar av Svealand och norra Götaland har vi en del moln.

Ett lågtryck befinner sig ute på Norska Havet och tillhörande front rör sig in över Norrland ikväll. I samband med detta så förs mildare luft in, molnigheten ökar på och främst i fjällkedjan så rör sig snö eller snöbyar in. 

I morgon tisdag så rör sig fronten och molnen ner över Götaland och Svealand. Över Norrland minskar molnigheten allt mer. Under dagen väntas generellt mest uppehåll, men till kvällen rör sig regn in över Västkusten. Regnet rör sig åt sydost och på många håll väntas inslag av snö och på höglandet helt övergående i snöfall. 

Under onsdagen rör sig nederbörden bort från Götaland, men ett annat nederbördsområde rör sig in över mellersta och norra Norrland. Nederbörden faller mest som snö, men i Jämtland mer som regn. I samband med det här så blir det också blåsigt. Mildare luft rör sig in över landet och i södra Sverige väntas allmänt plusgrader. Även i södra Norrland plusgrader på en del håll och temperaturen stiger. Till kvällen väntas plusgrader i nästan hela Norrland, men i fjällen  fortsatt minusgrader.

Även under torsdagen väntas det in snö över Norrland och det blir fortsatt blåsigt. I samband med snöfallet rör sig kyligare luft ner över landet och till fredagen väntas minusgrader i Norrland igen.