En prognos för medelvinden under Egon klockan 18 ikväll. Norges västkust kan då pinas av orkanvindar. Vindar under 8 m/s visas ej och färgskalan räcker till 30 m/s.

WeatherPal följer stormen Egon

Aktuellt 
Det är bara en vecka sedan senast det stormade över landet och nu är det dags igen. WeatherPal följer stormen Egons framfart under lördagen.
Artikel senast uppdaterad 10 januari 2015
Under morgonen har ett djupt lågtryck rört sig mot Skandinavien. Det har under tidiga lördagsmorgonen fört in snöfall över Götaland och västra Svealand och vid västkusten och Skåne regn.

När lågtrycket under morgonen når fram till den norska kusten i höjd med Bergen viker det av norrut och "fastnar" lite i den norska terrängen. Men under förmiddagen bildas ett del-lågtryck vid Oslo och det är denna extra lågtrycksutveckling som kommer att ge blåsigt väder för Sverige. Detta lågtryck blir som djupast kring midnatt och når då 956 hektopascal (hPa) vid Upplandskusten.

21:30
Egon ger inte bara blåsigt väder utan även en del snö. De största mängderna har fallit över Dalarna och Gävleborg där SMHI har haft klass 2 varningar ute. Nu har varningen för Dalarna nedgraderats till en klass 1 varningen då snöfallet har börjat mattas av.

I Götaland fortsätter vinden tillta och vid kl 21 rapporterade fem kuststationer orkan i byarna. 

20:45
Vinden väntas fortsatt öka och når sin kulmen först någon gång i natt. På flera håll i västra Götaland blåser det nu storm i byarna och man har valt att stänga Öresundsbron. I bland annat Göteborg blåser det byvindar på 26 m/s.

Även längre österut har vinden tilltagit den senaste timmen och även på Gotland observeras det nu stormbyar.

19:35
Vid Väderöarna har det nu observerats 38 m/s i byarna. Observera att detta är en kuststation och dessa vindhastigheter väntas inte in över land. I bland annat Ängelholm blåser det nu storm i byarna.

18:20
Senaste timmen har det blåst ordentligt längs västkusten. Vid tre kuststationer; Väderöarna, Måseskär och Nordkoster blåser det nu orkan i vindbyarna. Gränsen för orkan går vid 32,6 m/s. Det har även observerats storm i medelvinden.

16:50
Det blir allt blåsigare i södra Sverige. På många håll i Götaland är det fortfarande lugnt väder men vinden kommer fortsätta tillta allt mer. 

Även i fjällen är det blåsigt. Vid Blåhammaren har det den senaste timmen observerats byvindar på 32 m/s.

15:30
Senaste timmens högsta byvindar toppas av Falsterbo med 29 m/s.

14:50
Även inlandsstationer i Götaland når nu upp till klass-1-nivåer i vindbyarna. Exempelvis stationen Kronoberg vid Växjö har nått 22 m/s i byvind och Landvetters flygplats har också nått 22.

14:20
Hallands Väderö utanför nordvästra Skåne har mätt upp stormbyar på 25 m/s. Samtidigt stiger temperaturerna raskt i varmluften. Exempelvis har temperaturen i både Göteborg och Ljungby stigit nästan 6 grader på knappt 2 timmar.

13:15
Nordvästra Skåne mäter nu vindbyar på drygt 21 m/s vilket når upp till kriterierna för varningsklass 1. Längs norra västkusten når nu vindbyarna tillfälligt stormstyrka, över 24.5 m/s och Väderöarna, en utsatt station, har mätt en vindby på 30 m/s. Vindarna inne över inre Götaland har börjat öka en del men ligger ännu under varningsnivåerna.

Gasplattformen Sleipner på Nordsjön mätte upp 35.5 m/ i medelvind vilket alltså motsvarar orkan.

12:30
Snöfallet har nu nått upp till i höjd med Dalarna och når snart in över Gävleborgs län. I dessa områden kan man till imorgon få 20-30 eller lokalt 35 centimeter nysnö.

12:20
Egon börjar ta form och vindarna snurrar nu runt ett nybildat lågtryckscentrum vid södra Oslofjorden. Vindarna ökar nu även en del vid södra västkusten och Skåne.

11:30
I Norge har deras del av ovädret fått namnet Nina och här pratas det om den värsta stormen på 20 år. I slutändan kommer dock Nina och Egon att vara två olika lågtryckssystem och Egon ser inte ut att ge fullt lika blåsigt väder som Nina.

Varmfronten tillhörande Nina och Egon har dragit in över Götaland och temperaturkontrasterna är stora. Ängelholm i Skåne mäter nu 10 grader och 9 mil därifrån (fågelvägen) har Ljungby fortfarande 0 grader.

11:15
Gasplattformen Sleipner ute på Nordsjön mäter 35 m/s i medelvind och därmed orkan. Den danska västkusten mäter just nu stormbyar på ett antal stationer.

10:00
SMHI uppgraderar flera av vindvarningarna i Götaland till klass 2 och några av snöfallsvarningarna längre norrut till klass 2.

Snöfallsområdet har nått fram till en linje mellan södra Dalarna och norra Öland och det har under morgonen blivit ett par centimeter här och var. Vid västkusten och i Skåne samt Blekinge har snöfallet övergått i regn.

Vindarna på stationerna Väderöarna och Måseskär är hårda och byvindarna här når upp till mycket hårda - cirka 21 m/s. Osebergs-oljeplattform mellan Norge och Shetlandsöarna registrerar en medelvind på 30 m/s.